24 de maig de 2012

ARTESANIA CATALUNYA, BARCELONA

alt

Trajectòria, la peça d'argent de Guiu Rovira ha estat la guanyadora del concurs que organitza anualment el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Graó de Nirka Panoso ha merescut el segon premi

Guiu Rovira i Nirka Wendy Panoso, alumnes de del Cicle Formatiu de Grau Superior de Joieria Artística de l'Escola Municipal d'Art Arsenal, han obtingut el primer i el segon premi respectivament del Concurs "Insígnia Mestre Artesà 2012". El concurs convocat pel Consorci de Comerç, Artesani i Moda és obert als tots estudiants de joieria de Catalunya i té com a finalitat el disseny d'una insígnia que interpreti, des d'un vessant contemporani, els valors artesans i dels oficis.

La insígnia juntament amb el diploma de Mestre Artesà s'atorga a aquells artesans que s'han distingit per la seva trajectòria professional, l'aportació a l'ofici i l'excel·lència de la seva feina, i és imposada pel M.H. President de la Generalitat de Catalunya en un acte protocol·lari que té lloc a la tardor. Fins aquell moment no es farà públiques les imatges de les peces guardonades.

Els Mestres Artesans 2012 lluiran el disseny realitzat per Guiu Rovira que, a més de reconeixement, rebrà 500€ pel primer premi, l'encàrrec d'Artesania Catalunya de produir la insígnia, la convalidació parcial de les pràctiques en empreses, estudis o tallers de joieria i un diploma acreditatiu.

alt

El Jurat també premia el departament de joieria de l'escola amb 350€ en concepte de supervisió i assessorament de la producció; tasques que aniran a càrrec d'Albert Abella, director del centre i d'Anna Rafecas, cap de l'àrea de joieria. Per la seva banda, el segon premi obtingut per Nirka Panoso ha estat recompensat amb 200€ i el diploma acreditatiu.

D'entre les més de cinquanta peces presentades a concurs, els membres del Jurat van destacar l'aposta formalment arriscada de la insígnia de Rovira, l'excel·lent factura i treball dels materials, la seva simplicitat i la capacitat per evocar el procés d'assoliment del mestratge artesanal. De la peça de Panoso es va valorar la gosadia tècnica, la innovació en el plegat d'una planxa d'argent, així com el simbolisme de l'escala al·lusiu a l'esforç, la superació, la puixança, la consecució, l'èxit.

En un dels anys més concorreguts, els cinc alumnes d'Arsenal que van participar en el concurs van haver de competir amb les propostes d'estudiants de l'escola Massana, l'escola d'art del Treball, l'escola d'art de Tarragona, l'escola de Llotja i l'escola JORGC del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya. Dos dels alumnes de Llotja i un de la JORGC van obtenir sengles mencions d'Honor.

Tant les peces guardonades com una selecció de les que han anat a concurs es podran veure en una exposició que itinerarà per tot Catalunya a partir de l'octubre.