Joya Barcelona 2020

Patrícia Aguiló exposa el seu projecte a JOYA

Patrícia Aguiló Bestard —estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior de Joieria Artística de l'Escola Municipal d'Art Arsenal—ha estat seleccionada per JOYA BARCELONA i convidada a presentar el seu darrer treball en el marc "JoyaBarcelona-Schools".

El projecte d'Aguiló parteix de dues premisses: Per una banda, la idea de la cinquena pell teoritzada per Hudertwasser, que refereix la simbiosi entre NATURA-HOME. Per altra, l'adaptació condicionada per la irrupció de la COVID-19. Sobre aquest marc conceptual i teòric, Patrícia Aguiló desenvolupa un treball de joieria contemporània agosarat, innovador i emotiu. La imaginació, la destresa tècnica i la sensibilitat en són també característiques.

El treball d'aquesta alumna de l'Escola Arsenal es podrà veure a JOYA BARCELONA des del 19 de setembre fins el 29 de novembre a la seu d'Artesania Catalunya, carrer Banys Nous, 11 Barcelona.

 

Val a dir que JOYA BARCELONA és la fira de joieria contemporània més important de l'Estat Espanyol i un referent internacional en aquesta matèria. "Joya" convida els creadors més destacats en joieria contemporània a nivell mundial i fa mostra de peces inèdites que esdevindran tendència i paradigma.

Com en edicions anteriors, "Joya" dedica un espai especial a la presentació d'obres realitzades per estudiants de Joieria, bo i seleccionant una escola de joieria internacional, una escola d'àmbit estatal i els millors treballs de les escoles catalanes.

No és pas la primera vegada que JOYA BARCELONA reconeix la vàlua de les treballs del estudiants de Joieria de l'Escola Arsenal, realitzats sota la supervisió d'Anna Rafecas —Professora i cap de l'àrea de Joieria— Gabriela Soffer —Professora de Taller— i Rosa Boqué —Tutora dels Cicles de Joieria Artística.

Tanmateix, és especialment significatiu que JOYA BARCELONA 2020 hagi escollit el conjunt de peces que Patrícia Aguiló va presentar el juny passat com a Projecte Final (Projecte Integrat) del Cicle Superior de Joieria Artística.

Diem que és especialment significatiu per raó que Aguiló va dur a terme íntegrament el projecte, que JOYA BARCELONA mostrarà, durant el període de confinament.

Sabem què va comportar el confinament. Per a la comunitat educativa va suposar, sobretot, l'aplicació i adaptació d'un model d'ensenyament-aprenentatge insòlit que va demanar responsabilitat, un gran esforç personal de totes les parts, l'ajust als recursos disponibles i la superació de molts reptes.

En el cas concret, dels alumnes de l'Arsenal, que entre maig i juny, treballaven en el projecte final d'estudis i Cicle, el confinament hi va afegir la impossibilitat de disposar dels materials, eines i instruments que habitualment haurien fet servir en tallers i aules, juntament amb el suport i conducció de llur projecte des de la distància.

Com molts altres estudiants, l'alumnat de l'Arsenal va acomplir tasques, projectes i obres finals amb dificultats i precarietat de mitjans.

No obstant això, els resultat dels Projectes Finals del curs 2019-20 de l'Arsenal són excepcionals i enormement meritoris. Una prova n'és el projecte de Patrícia Aguiló, seleccionat per JOYA BARCELONA, anomenat SOM NATURA: Pell i cos. Territori sostenible.