Els projectes finals de Nane Bejiga, Gisela Cabestany, Joan Muñoz, Jordi Ortín, han estat seleccionats per a participar a Futur Excel·lent. Futur Excel·lent és un showroom on els alumnes de les escoles d’arts i disseny de Catalunya mostren el seu projecte final a empreses i professionals interessats en detectar els nous talents del sector artesà. A l’esdeveniment hi participen un total de 52 projectes excel·lents d’un total de 9 escoles i 8 disciplines, concentrats en un espai pensat per a l’intercanvi de coneixement i el diàleg.
Els quatre alumnes d’Arsenal seleccionats parlen així dels seus projectes:
Càsting de joies.
Parteixo de la base que la joieria, sigui del tipus que sigui, és un joc de formes, materials i
colors que decoren una part del cos. Proposo una joieria basada en el forma i els colors, no en els materials ni en les tècniques específiques i feixugues de la joieria convencional. On la obtenció de peces sigui ràpida i el muntatge sigui quasi immediat.
El teatre i la joieria són els dos móns que ocupen la meva vida en aquests moments i ho han estat fent durant uns quants anys. El fet de relacionar-los per al projecte final no va ser una decisió instantània, sinó que em va costar adonar-me’n de com n’és d’interessant la joieria de teatre, per creativa, imprevisible, imaginativa i, fins i tot, impactant.
Al principi volia reduir el projecte a un simple estudi empíric de com era la joieria de teatre i de quins requisits havia de tenir una peça per sortir a escena, però en veure totes les mancances d’aquest món estrany i poc conegut he volgut posar èmfasi en el paper indispensable del joier. He de fer una peça o peces que siguin fàcils d’aconseguir. Que estiguin fetes de materials assequibles. Que utilitzin un sistema de subjecció adequat a les necessitats teatrals. Que siguin reutilitzables. Penso en un sistema de peces intercanviables entre elles mateixes
Nane Bejiga
Cabanyes al cos.
Investigar la tradició dels elements i les tècniques emprades, descobrint la durabilitat i/o la facilitat de desmuntatge dels elements de protecció que utilitzen les cultures nòmades segons les zones geogràfiques, climatològiques i els recursos propis.
Aconseguir donar un valor generacional (una casa passa de pares a fills, una joia també). El valor del pas d'una vida. El desig de trobar unes formes que tinguin un significat per la persona que porta la joia.
La idea de projecte, és la reinterpretació de diferents varietats de teulades i cobertes per tal de convertir-les en joies. Intentant explicar que a partir de varis materials (metalls, fibres vegetals, terra cuita, pedra,...) i varies formes (cúpules, planes, quatre aigües, rodones, ...) podem aconseguir una cosa en comú, el fet de protegir-se o refugiar-se.
L'anàlisi formal, m'ha portat a definir l'element “TUB”, com a punt de partida que ha de construir les diferents peces. Començo doncs a experimentar amb l'apilat d'aquests tubs i a buscar les respostes formals que hem donin el resultat desitjat.
Gisela Cabestany
Ceràmica portable (vestir amb ceràmica).
A l’hora d'enfrontar-me al projecte final de cicle, m’ho vaig plantejar com un repte.
Em vaig proposar portar la ceràmica fora del terreny en que es mou habitualment , es a dir desplaçar-la dels prestatges i de les sales d’exposició. El meu repte era aconseguir peces de ceràmica, que les poguessis portar al damunt, vestir-te amb ceràmica, lluir-la i treure-la al carrer, convertir-la en peces mòbils i visibles, que s’adaptin al cos, sense convertir-les en peces de joieria o complements.
Un altre repte va ser donar lleugeresa i modernitat a les peces, lleugeresa per que realment siguin portables, experimentant fins al límits de la matèria per treure-li pes sense restar-li plasticitat. Modernitat i simplicitat per fer les peces atractives i fer que no només siguin portables si no que al veure-les et vinguin ganes de portar-les.
Joan Muñoz
Sincronies.
El meu interès artístic és crear un conjunt de joies que portin tecnologia electrònica.
La utilització d'elements tecnològics actius (no defectuosos) que puguin ser aplicats al cos com a peça de joieria.
Hi ha objectes com mòbils, ratolins, auriculars, bolígrafs, .... produïts com a materials propis del món de la joieria. La idea seria la transformació d'un objecte d'aquest tipus en una joia.
La idea del projecte es innovar, evolucionar i posar al dia la joieria amb elements actuals que utilitzem a diari i que ens són tant familiars.
Jordi Ortín